
Herinrichting Willibrordlaan Hulsel
Herinrichting Willibrordlaan Hulsel

Welkom op de projectpagina ‘Herinrichting Willibrordlaan Hulsel’. De gemeente Reusel-De Mierden gaat de Willibrordlaan en een deel van Vooreind Hulsel opnieuw in richten. Het gaat om de kruising Vooreind – Kruisdijk tot de kruising Willibrordlaan – Bladelsedijk.
Hieronder ziet u een plattegrond, met een rood omkaderd gebied, waarin de herinrichting plaatsvindt.

De aanleiding van de herinrichting is het verhogen van de verkeersveiligheid en het aanbrengen van een fietsverbinding. Omdat we als gemeente aan de slag gaan in de openbare ruimte gaan we “werk met werk” maken. Daarom voeren we direct groot onderhoud uit aan de aanwezige groenvoorzieningen, de bestrating en de riolering.
Op deze projectwebsite vindt u aanvullende informatie over de herinrichting en het eerste ontwerp.
+ Uitgangspunten ontwerp
+ Uw input is belangrijk
+ Verkeersveiligheid
+ Openbare verlichting
+ Uitstraling
+ Groen
+ Parkeren en trottoirs
+ Riolering
+ Werkzaamheden nutspartijen
+ Ontwerp Willibrordlaan
+ Contactformulier
Foto’s bestaande situatie




Uitgangspunten voor de herinrichting
De (her)inrichting van de openbare ruimte vraagt om afstemming en compromis van en met bewoners, stakeholders, gebruikers én de diverse beheerdisciplines zoals openbaar groen, weg-, water- & rioolbeheer, verlichting, klimaat en ruimtelijke ordening. Binnen het ontwerp zijn de opgaven van alle disciplines meegenomen. De Omgevingsvisie, Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan, Samen Doen, de Toekomstvisie Gezamenlijk, Grenzeloos en Groen en Beleidsplan Openbaar Groen stellen de algemene kaders.
Projectspecifieke uitgangspunten die terugkomen in het ontwerp van de Willibrordlaan:
- Comfortabele inrichting voor fietser;
- Snelheid verlagen en beperken;
- Snelheidregime (30km/u) binnen de bebouwde kom;
- Groenstructuur versterken;
- Vervangen van riolering voor een gescheiden stelsel waarbij het regenwater apart wordt opgevangen van het afvalwater;
- Nieuwe inrichting minder aantrekkelijk maken voor vrachtwagens;
- Toegankelijk houden Willibrordlaan voor brandweervoertuigen, verhuiswagens, vuilophaaldiensten;
- Hergebruik van materialen (waar mogelijk);
- “Gecombineerde” werkzaamheden met nutspartijen.
Uw input is belangrijk!
De klankbordgroep, met bewoners uit de Willibrordlaan, heeft samen met gemeente Reusel-De Mierden en RA+ ingenieurs diverse overlegmomenten gehad. Op basis van diverse kaders en uitgangspunten is een eerste conceptontwerp gevormd.
Nieuwsgierig naar het eerste ontwerpconcept?
De gemeente Reusel-De Mierden ontvangt graag uw vragen, opmerkingen en input over dit conceptontwerp en voorgenomen verbeteringen zodat het ontwerp verder geoptimaliseerd kan worden.
Het is helaas niet meer mogelijk om te reageren op het ontwerp. We hebben alle reacties tot en met 23 november 2022 meegenomen ter beoordeling voor eventuele wijzigingen.
Verkeersveiligheid
Fietsstroken worden verbreed om de veiligheid en het comfort voor de fietser te vergroten. Door de brede fietsstroken lijkt de weg optisch smaller, wat meewerkt om de gereden snelheid omlaag te krijgen.
Tijdens de herinrichting zullen verschillende verkeersmaatregelen worden toegepast om snelheid te remmen en doorgaand vrachtverkeer te ontmoedigen.
Voorzieningen zoals het toepassen van wegversmallingen en kruispunten accentueren met een plateau/verhoging.
Openbare verlichting
De openbare verlichting wordt vervangen door energiezuinige (led) straatverlichting. De nieuwe verlichting zal middels een lichtplan getoetst worden om te controleren of de verlichting aan huidige normen voldoet. Hieruit kan blijken dat er masten bijgeplaatst of verschoven dienen te worden. Uitgangspunt voor de straatverlichting voor de toekomst is het vigerende beleidsplan Openbare verlichting uit 2017.
Uitstraling
De keuze gaat naar duurzame verhardingsmaterialen zodat het dorpskarakter een groene uitstraling krijgt. De verhardingsmaterialen passen bij de uitstraling van de Willibrordlaan.
Groen
Uitgangspunt is om de waardevolle bomen te behouden en daarbij een versterkte en vernieuwde groenstructuur aan te brengen. Op de bestaande bomen zal een vitaliteitscheck worden uitgevoerd om de gezondheid en levensduur te beoordelen.
Er is bij invulling van het nieuwe ontwerp veel aandacht geweest voor het creëren van grote en robuuste groenvakken zodat de groeiomstandigheden optimaal zijn. De accentpunten en plantvakken van alle kruisende wegen worden nog nader bekeken, evenals de specifieke soorten.
Parkeren en trottoirs
Gezien de beperkte ruimte zijn in het ontwerp geen aanvullende voorzieningen getroffen voor het parkeren. Parkeren kan op de rijbaan of op eigen terrein.
Vanaf komgrens Vooreind tot kruising Willibrordlaan – Bladelsedijk komt aan de noordzijde het bestaande trottoir terug.
Om het voetpad voor iedereen comfortabel te maken worden oversteken zoveel mogelijk op hetzelfde niveau gerealiseerd en is er rekening gehouden met de breedte van het voetpad. Om de veiligheid van de voetgangers te vergroten wordt het voetpad van de rijbaan gescheiden door groenstroken.
Er is gekozen om aan één zijde een breed en comfortabel voetpad te leggen, dat ook geschikt is voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Het aanleggen van een breed voetpad aan twee zijden is niet mogelijk door ruimtegebrek. Bestaande bomen en erfgrenzen zijn hierin maatbepalend.
Riolering
Binnen het ontwerp is getracht het verhard oppervlak te minimaliseren, door de veranderende klimaatomstandigheden. Het klimaat lijkt steeds extremer te worden. Als het regent dan regent het intensiever, als het droog is dan houdt dit langer aan en de pieken in hoge temperaturen nemen toe. Door zoveel mogelijk groen toe te passen, kan het regenwater binnen het gebied worden vastgehouden. Daarnaast zal het huidige gemengde rioolstelsel worden vervangen voor een gescheiden stelsel waarin het vuilwater en het schone regenwater apart worden opgevangen.
Door het schone regenwater apart van het afvalwater op te vangen, kan het naar beken en sloten in de buurt gebracht worden en lokaal infiltreren. Hierdoor hoeft het water niet onnodig naar de rioolwaterzuivering. Mede met het oog op klimaatverandering kunnen we hierdoor het regenwater zo veel als mogelijk binnen het gebied vasthouden en dragen we bij aan een Hulsel dat beter bestand is tegen extreme regenbuien.
Werkzaamheden van nutspartijen en telecombedrijven
(Brabant Water, Enexis, telecom etc.)
We zijn op dit moment in gesprek met de diverse nutspartijen over de werkzaamheden in het plangebied.
Gecombineerde werkzaamheden zijn het uitgangspunt zodat de verharding maar één keer open hoeft en de overlast wordt beperkt. Dit kan betekenen dat een kabelaar voor de gemeente uit werkt en de gemeentelijke aannemer direct volgt.
Wij verwachten in het medio 2022 duidelijkheid te hebben of er nutspartijen zijn die ook werkzaamheden uit gaan voeren aan hun kabels en leidingen.