
Herinrichting Voort – Reusel
Herinrichting Voort – Reusel

Welkom op de projectpagina ‘Herinrichting Voort te Reusel’. De gemeente Reusel-De Mierden gaat de Voort opnieuw inrichten. Voorgenomen werkzaamheden betreffen een complete reconstructie van groen, riolering, verlichting en de bestrating.
De reconstructie van de Voort is een uitgesproken kans om een duurzame en toekomstbestendige buitenruimte te creëren. Een buitenruimte met een Kempische uitstraling en een dorpskarakter welke beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden.
Blijf op de hoogte van het project en de verschillende fases die we tijdens dit project doorlopen.
Wanneer u op een van onderstaande links klikt, gaat u direct naar het onderwerp:
+ Uitgangspunten voor de herinrichting
+ Input eerste ontwerp en terugkoppeling
+ Uitgangspunten ontwerp
+ Definitief ontwerp
+ Stand van zaken
+ Contactformulier
Uitgangspunten voor de herinrichting
De (her)inrichting van de openbare ruimte vraagt om een goede afstemming en compromis van en met bewoners, stakeholders, gebruikers én de diverse beheerdisciplines zoals openbaar groen, weg-, water- & rioolbeheer, verlichting, klimaat en ruimtelijke ordening. Binnen het ontwerp zijn de opgaven van alle disciplines meegenomen.
De Omgevingsvisie, Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan, Samen Doen, de Toekomstvisie Gezamenlijk, Grenzeloos en Groen en Beleidsplan Openbaar Groen stellen de algemene kaders. Binnen deze kaders is voor het ontwerp van de Marialaan en Groeneweg de nieuw (2021) ingerichte Kruisstraat te Reusel als uitgangspunt genomen.
Uitgangspunten welke terugkomen in het ontwerp van de Voort
- Input vanuit bewoners, stakeholders, gemeenteraad en het gehandicaptenplatform worden, waar mogelijk, verwerkt in het plan om het gebruikers- en woongenot te vergroten;
- Verhogen van de verkeersveiligheid en toepassen van snelheidsremmende maatregelen met een snelheidsregime van 30 km/u;
- Een goed verlichte buitenruimte door het vervangen van de bestaande openbare verlichting voor energiezuinige ledverlichting;
- Als gevolg van de mondiale opwarming is het klimaat aan het veranderen. Duurzaam behoud, versterking en ontwikkeling van groen met daarnaast een goede waterhuishouding zien wij hierbij als één van de belangrijkste manieren om hierop te anticiperen;
- Vervangen van riolering voor een gescheiden stelsel waarbij het regenwater apart wordt opgevangen van het afvalwater;
- Inritten naar woningen goed toegankelijk met uitvoering in klinkers met één en dezelfde uitstraling, inritten naar percelen extra verstevigd met grasbetontegels;
- Huidige gebruikersgrenzen handhaven;
- Waar mogelijk toepassen van wegversmallingen als snelheidsremmende maatregelen i.p.v. drempels om overlast voor en door landbouwverkeer te beperken;
- In het ontwerp worden geen aanvullende voorzieningen getroffen voor parkeren. Parkeren kan op de openbare weg of op eigen terrein.
Definitief ontwerp
Stand van zaken
Aannemer en startdatum bekend
Van der Zanden B.V. uit Moergestel gaat de herinrichting uitvoeren. Zij hebben de opdracht middels een aanbestedingsprocedure gegund gekregen. De werkzaamheden zullen starten na bouwvak 2023. Naar verwachting is de herinrichting vóór de kerst afgerond (afhankelijk van de weersomstandigheden).
Verkeersbesluit gepubliceerd
In het ontwerptraject is al benoemd dat de gemeente voornemens is om samen met de herinrichting ook de komgrens te verplaatsen. Dit betekent dat de 30-km zone op de Voort langer wordt. De komgrens komt in de toekomst ter hoogte van de overgang tussen het asfalt en de straatstenen. Het verkeersbesluit is sinds vrijdag 23 juni gepubliceerd. Het besluit is te vinden op https://www.officielebekendmakingen.nl/ onder “Gemeenteblad 2023, 273928”. Als u het niet eens bent met het verkeersbesluit, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar indienen. Onderaan het verkeersbesluit staat uitgelegd hoe er bezwaar ingediend kan worden.
Aanpassingen in het ontwerp
Het ontwerp voor de herinrichting kunt u vinden op de website. Aan de westzijde vanaf de Zeegstraat/Schoolstraat tot aan huisnummer 11 is in dit ontwerp een voetpad ingetekend. Bij het ontwerpen is rekening gehouden met de gebruikersgrenzen. Tijdens het verder uitwerken van het ontwerp is bekend geworden dat de gebruikersgrenzen niet gelijk zijn aan de kadastrale grenzen. Een deel van de grond waarop het voetpad is ingetekend is niet in bezit van de gemeente. Wij zijn daarom nog aan het bekijken of het voetpad toch kan blijven liggen of dat we hier nog iets moeten aanpassen. Mocht het niet mogelijk zijn om het voetpad aan te leggen (of in een aangepaste vorm), dan zal dit zoveel mogelijk groen ingericht worden. Het uitgangspunt is dat we behalve het voetpad geen andere wijzingen aanbrengen. De plek v.d. rijbaan, wegversmallingen e.d. zal dus niet veranderen als het voetpad niet aangelegd kan worden.
Contactformulier

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie?
Neem dan gerust contact op met mevrouw R. Schellekens, projectleider voor de herinrichting van de Voort. Mevr. Schellekens is te bereiken via e-mail R.Schellekens@reuseldemierden.nl of op telefoonnummer 088 497 01 55.